MINŐSÉGI VETŐMAGOK SZÉLES VÁLASZTÉKA!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-239-4450

Szója

Mint fehérjenövény a vetésforgóban javítja a talajszerkezetet, a levegő N-jének megkötésével csökkenti kijuttatandó műtrágya mennyiséget. Étkezési és takarmányozási célt is szolgál egyaránt. Aminósavakban, rostokban gazdag és nem tartalmaz keményítőt.

Talajigény: A laza homok- és szikes területek kivételével a legtöbb talajon termeszthető. Előnyös számára a tápanyagokban gazdag, jó vízellátottságú talaj.

Elővetemény: Vetésforgóban két gabonaközé kerül, de a kukorica is megfelelő előveteménye.

Talajművelés: Őszi szántás és a mélyművelés kedvező számára. Egyenletesre művelt, aprómorzsás talajba vessük tavasszal.

Tápanyagutánpótlás: Talajminőségtől függően egy tonna szója előállításához 50-70 kg N, 40-50 kg P2O5, és 40-50 kg K2O hatóanyag szükséges.

Vetőmag csávázása, oltása: A Rhizobium baktériumot tartalmazó oltóanyagos kezelésnek azokon a talajokon van különös jelentősége, ahol előzőleg nem termeltek szóját. Ennek oka, hogy a szója gyökerével szimbiózisban élő Rhizobium japonicum baktérium nem honos a hazai talajokon, feldúsulásához a szója rendszeres termesztése szükséges. Tehát célszerű oltott anyaggal kezelt vetőmagot használni. Ennek segítségével előteljes és gyors a kelés. Támogatják a növény kezdeti fejlődését.

Sortávolság: Fajtától függő technológia alkalmazása javasolt. Nagyobb hektáronkénti tőszámmal és kisebb sortávolságra javasolt vetni az elágazódásra nem hajlamos fajtákat. Normál esetben 15 cm-es (gabona)sortávolságra vetjük. Azonban, ha 45 cm-es sortávolságot választunk, akkor lehetőségünk van a kultivártorozásra. Ezzel lazábbá tesszük a talajt és hozzásegítjük a gyors fejlődéshez.

Növényvédelem: Kezdeti gyomelnyomó képessége gyenge, ezért nagyon fontos a gyomírtás. Az adott gyomviszonyoknak megfelelően kell kiválasztania a pre-vagy posztemergens technológiákat.

Betakarítás: A szója érése határozza meg az aratás idejét. Akkor érett, ha levelét lehullatta, a csúcsi hüvelyek kiteltek, a magvak elnyerik a fajtára jellemző színt. A magvak víztartalmának 14-16% közöttinek kell lennie. Szükség esetén deszikálást kell végezni. Fontos a kombájn szakszerű beállítása.

Szárítás, tárolás: Ha magasabb a megengedett értéknél a víztartalma, akkor szárítani kell. A 60 °C-ot nem haladhatja meg. Tárolás során ügyelni kell a minőségvesztés elkerülésére. Pl.: avasodás.