MINŐSÉGI VETŐMAGOK SZÉLES VÁLASZTÉKA!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-239-4450

Repce

Jellemzői: Káposztafélék családjának, Brassica nemzetségének tagja. Lágyszárú, élénksárga virágú növény. Elsősorban olajban gazdag magja miatt termesztik. Ipar számára fontos növény.

Hasznosítása:

  • magjából olajat sajtolnak
  • gazdasági jelentősége a biodízel előállásának kezdetével növekedett

Fajtái:

  • káposztarepce vagy olajrepce
  • tavaszi repce ( termése hazánkban bizonytalan)
  • őszi repce
  • karórépa

Elővetemény: Jó előveteménynek számítanak az őszi és tavaszi kalászosok. Megfelelőek a kukorica, a napraforgó, a burgonya, az olajlen. Nem jó előveteménye a betegségek terjedése végett a cukorrépa, keresztesvirágúak, pillangósok, valamint zöldségfélék 3–4 évre kerülhet vissza önmaga után. Ezt követően valamennyi keresztes virágú növényen kívül a legtöbb növény következhet.

Talajigény: A repce tápanyagban gazdag talajt igényel, ott, ahol közepesen kötött vagy laza a talaj. A repce terméshozamára nézve fontos tényező a talaj minősége és kémhatása.

Éghajlatigény: A hűvösebb, mérsékelten meleg, jelentősebb fagyoktól mentes termőhelyeket kedveli. Enyhe teleken áttelelhet és tavasszal (áprilisban) egy kaszálást is adhat. Viszont esetben eléggé kiszárítja a talajt.

Vetésidő: Vetése egyre későbbre tolódik, mivel augusztus végén és szeptember elején ritkán megfelelő a talajállapot az aprómorzsás magágy előkészítéséhez.

Betakarítás: Sarkalatos pont a betakarítás előkészítése és a kivitelezése. A betakarítás sajátosságait befolyásolja az alkalmazott genotípus. A rövidebb tenyészidejű genotípusok is képesek nagyobb termőképességet elérni. Az eltérő tenyészidejű repcegenotípusok használatával nagy területű termesztés esetén megvalósítható a korai és megkésett betakarítás miatt bekövetkező terméscsökkenés mérséklésére. Az őszi káposztarepce esetében a betakarítási optimumtól való eltérés terméscsökkenéshez vezethet. A korai betakarítás a tenyészidő lerövidülése miatt okoz terméskiesést. A késői betakarítás a repce egyenetlen érése miatt fokozhatja a szempergést. A szempergés mérséklésére a deszikkálás hatékony megoldást jelent. A repce pergése különösen csapadékos időjárás esetén fokozódhat.