MINŐSÉGI VETŐMAGOK SZÉLES VÁLASZTÉKA!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-239-4450

Szudánifű

Jellemzői: Talajtakaró és takarmánynövényként (szénának is) is termesztik. Mivel szárazságtűrő növény, ezért az aszályos vidékeken is jövedelmezően termeszthető. Vékonyszárú, jól bokrosodó kultúrnövény. Nagy gyökértömegének köszönhetően növeli a talaj szervesanyag-tartalmát.

Éghajlatigénye: napfényes, meleg (25-27°C) időt kedveli, szárazságtűrő

Hasznosítása:

  • széna
  • siló
  • szilázs
  • zöldtakarmány
  • szenázs
  • talajtakaró

Vetése: Tavasszal (május eleje). Július közepéig be kell fejezni a munkálatokat, amennyiben silókukoricával együtt vetjük. Vetés gabonavetőgéppel történik.

Vetésmélység: 3-4 cm

Magágy: aprómorzsás

Sortáv: ha szénát szeretnénk belőle, akkor dupla gabonasorra vetjük (25 kg/ha vetőmagnormával, ami kb. 1.000.000 db szudánifű mag / ha). Ha silónak szánjuk, akkor sima gabona sortávra (40-50 kg/ha).

Vetésforgóban: A szudánifű után vetésforgóban a kukorica, vagy bármilyen más, tavaszi vetésű kultúrnövény következik. 2-3 évig termeszthető monokultúrában.

Kelése: A szudánifű keléséhez az ideális, 3-4 cm vetésmélységen 12-13 C°-szükséges.

Gondozása: Gabona- és kukoricatermesztő mezőgazdasági gépekkel vetjük, műveljük. Az elővetemény betakarítása után tarlóhántás és tarlóápolás következik. A tavaszi szántás elmunkálás is fontos, vetés előtti feladat. Szükség esetén, simítóval érjünk el egyenletes talajfelszínt. Érzékeny a különböző gyomnövényekre (pl. parlagfű, fenyércirok, kakaslábfű, muharfélék, csattanó maszlag, köles, aprószulák), amelyek ellen vegyszeres gyomirtással védekezünk. Betegségekre alapvetően nem fogékony, ám csírakorában Fusarium támadhatja, illetve megjelenhet rajta porüszög, fedettüszög és levélcsíkosság is. Talajlakó pajorok és a bagolylepke hernyója tartozik a károsítói közé.

Betakarítása: 2-3 alkalommal kaszálható évente: a szudánifű vetése és a bugahányás között átlagosan 65-70 napnyi idő telik el. Az első kaszálás július első felében, a második és a harmadik kaszálás pedig 1-1 hónappal később történjen, augusztus, illetve szeptember első felében. Bugahányáskor, a legideálisabb a szudánifű kaszálása. Ilyenkor a növény a bugával együtt elérheti a 180-200 cm-es magasságot is, ám a szudánifű betakarítása 60 cm-es növénymagasság felett már bármikor biztonságos.

Terméshozama: Átlagosan 15-25 tonna/ha zöldtermés, átszámítva körülbelül 8-10 tonna/ha szárazanyagunk lesz, jól bokrosodó, vékonyszálú fajta esetén.

Tápanyagtartalma: Közvetlenül a bugahányás előtt, annak kezdetén tartalmazza a legtöbb tápanyagot. A learatott zöldanyagot minimum 30%-ig fonnyasszuk a szárazanyag elérése céljából. Ekkor a levelek már teljesen szárazok, ám a szárban található még egy minimális nedvességtartalom. Ajánlott egy 20-25 cm magasságú tarlót hagynunk, hogy a learatott szudánifű egyenletesen száradhasson.