MINŐSÉGI VETŐMAGOK SZÉLES VÁLASZTÉKA!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-239-4450

Csicseriborsó

A csicseriborsó szárazságtűrő, egyéves fehérjenövény. A hüvelyesek rendjének pillangósvirágúak családjába tartozik. Humán étkezési és állati takarmányozási célra egyaránt használják.

Éghajlat és talajigény: Meleg, száraz időjárást kedveli. Csapadékot inkább a kezdeti időszakban igényel, egyébként szárazságtűrő növény. Középkötött és lazább szerkezetű talajokat szereti. Barna erdőtalajon, humuszos homoktalajon és csernozjom típusú talajokon egyaránt termeszthető.

Elővetemény: A csicseriborsó legjobb előveteményei a kalászosok. Három éves vetésváltás megtartása szükséges, amely a hüvelyeseknél elfogadott. Érzékeny a talajban visszamaradó növényvédőszer-maradványokra. A csicseriborsó termesztésére fitotoxikus hatású lehet az aminopiralid hatóanyag, amit általában kalászos előveteményben használnak, illetve a kukoricatermesztésnél alkalmazott mezotrion hatóanyag.

Tápanyagigény: Egy közepes tápanyagellátottsági szintű talajt véve alapul a következő makroelem mennyiségeket igényli 1 tonna magterméshez:

  • N 37 kg/ha, P2O5 10 kg/ha,
  • K2O 12 kg/ha.

Képes a talaj mélyebb rétegeiben lévő vizet és tápanyagot is hasznosítja, mivel erős, mélyre ható gyökérzete van.

Vetés: A talaj hőmérséklete nagyban befolyásolj a vetés idejét. 4-6 cm mélységben a gyors keléshez 8-10 C° talajhőmérsékletre van szükség (április első fele). Vetéskor 30-36 cm sortávolságot alkalmaznak, de vethető 24 és 50 cm-re is. A 450-500 000 csíra/ha csíraszám, 200-220 kg/ha vetőmagszükségletet jelent (ezermagtömegtől és csírázási %-tól függően).

Növényápolás: A fejlődés kezdeti időszakában gyomosodásra hajlamos. Jól árnyékolja a talajt a lombzárás után, de az érés idején újból rossz árnyékoló lesz. Jelentős kártevője nincs, ugyanis a növény mirigyszőrei által termelt alma- és oxálsav megvédi azoktól. A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) azonban károsíthatja. A betakarítás utáni zsizsiktelenítés nem szükséges, mivel a borsózsizsik nem támadja meg. Jellemző betegsége a fusariumos hervadás (Fusarium spp), valamint az Ascochyta rabiei okozta aszkohitás szár- és levélfoltosság.

Betakarítás: Szilárd szára megdőlésre nem hajlamos és a hüvelyek túlérésben sem nyílnak fel, ezért a magvak „összeérése” megvárható.